Viikon mietelause

"Kaikilla matkoilla on salainen määränpää, josta matkustaja itsekään ei ole tietoinen." - Martin Buber -

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Ihmettelyä Agricolan päivänä

"Oppe nüüt wanha ja noori, jolla ompi sydhän toori", jotenkin tähän tapaan runoili ystävämme Mikael Agricola koettaessaan ilmaista suomen kieltä kirjaimin ja välimerkein. Aivan tarkkaa kirjoitusasua en muista, lyijykynällä kirjoittamani luentomuistiinpanot ovat aikaa sitten tuhriintuneet. Saksasta omaksutut W ja Ü jäivät sittemmin pois, ja muidenkin äänteiden merkintä on aikojen kuluessa muuttunut.

Mikael Agricola teki paljon töitä sen eteen, että meillä suomenkielisillä olisi mahdollisuus lukea ja opiskella omalla kielellämme. Hänen jälkeensä on moni muukin raatanut samalla tiellä - ja siksi tuntuukin käsittämättömältä, että koulutus- ja sivistystyöstä halutaan säästää. Miksi nyt, kun sitä on ennen pidetty niin tärkeänä?

Minut kohtasi jo pari vuotta sitten ikävä onnettomuus: Oriveden opiston yhteydessä toiminut Kansanvalistusseuran Etäopisto lakkautettiin. Se oli meille ulkosuomalaisille kova isku. Etäopiston kurssit olivat meille käytännössä ainoa mahdollisuus opiskella luovaa kirjoittamista suomen kielellä. Ja nyt sitten Orivedelläkin aiotaan lyödä naulat ikkunoihin. Edes lomakursseille osallistuminen ei enää onnistu. Kerran viikossa kokoontuviin kirjoittajapiireihin täältä maailman navasta ei noin vain lähdetä. Ja mitähän sille lammen hengellekin tapahtuu? Ja ennen kaikkea: mitä tämmöisestä tuumaisi Mikael Agricola?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti