Viikon mietelause

"Tiedä mikä on elämässäsi tärkeintä ja järjestä päiväsi niin, että se varmasti myös toteutuu." - Aamun ajatus, Positiivarit -

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Vihreä odottaa minua metsässä

Löysin pinterestistä jännän kirjoitusharjoituksen: "Kirjoita 25 lausetta, jotka alkavat sanalla vihreä, ja katso mitä tapahtuu. Voit tietysti kokeilla muitakin värejä." Vihreän ystävänä kokeilin tietysti vihreää. Kahdentoista lauseen jälkeen sain idean tähän blogitekstiin ja aloin kirjoittaa. Mietin, jaksanko keksiä vielä kolmetoista vihreää lausetta. Uunissa kalapuikot ja omenalohkot rätisivät lupaavasti. Ehtisinkö ennen ruokaa?

Ikivihreän 
männyn sankka vihreys
on kevään tullen 
hivenen entistäänkin 
vihreämmän vihreää. 

Muneyuki, suom. Tuomas Anhava 

Keksinhän minä ja ehdin, mutta ei minun lauseissani paljoa järkeä ole. Ehkä jotain niistä voi käyttää myöhemmin. Vaikkapa vihreä levä on uuvuttanut laiturin tai vihreä odottaa minua metsässä tai ehkä vihreä ylitti kasvosi. Ehkä harjoituksen tarkoitus olikin saada minut kirjoittamaan, siinä se onnistui. 

Vihreää pidetään elämän värinä, ellei sitten ajatella sappea tai myrkynvihreää - tai vihreäsilmäistä hirviötä, joka on kateuden metafora Shakespearen Othellossa. Vihreä liitetään myös nuoruuteen, hedelmällisyyteen ja rakkauteen. Keväällä luonto pukeutuu vihreään, kuten oheisessa Muneyukin runossa. Anhavan käännös sankka vihreys on minusta valtavan hyvä kuva, en olisi osannut kuvata väriä sankaksi. Mutta kyllä, keväällä se on vielä enemmän enemmän. 

Lähteet: 
  • Riikka Forsström 2016: Värit kertovat vallasta, rakkaudesta ja kuolemasta. Kotiliesi 13/2016. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti