Siirry pääsisältöön

Vihreä odottaa minua metsässä

Löysin pinterestistä jännän kirjoitusharjoituksen: "Kirjoita 25 lausetta, jotka alkavat sanalla vihreä, ja katso mitä tapahtuu. Voit tietysti kokeilla muitakin värejä." Vihreän ystävänä kokeilin tietysti vihreää. Kahdentoista lauseen jälkeen sain idean tähän blogitekstiin ja aloin kirjoittaa. Mietin, jaksanko keksiä vielä kolmetoista vihreää lausetta. Uunissa kalapuikot ja omenalohkot rätisivät lupaavasti. Ehtisinkö ennen ruokaa?

Ikivihreän 
männyn sankka vihreys
on kevään tullen 
hivenen entistäänkin 
vihreämmän vihreää. 

Muneyuki, suom. Tuomas Anhava 

Keksinhän minä ja ehdin, mutta ei minun lauseissani paljoa järkeä ole. Ehkä jotain niistä voi käyttää myöhemmin. Vaikkapa vihreä levä on uuvuttanut laiturin tai vihreä odottaa minua metsässä tai ehkä vihreä ylitti kasvosi. Ehkä harjoituksen tarkoitus olikin saada minut kirjoittamaan, siinä se onnistui. 

Vihreää pidetään elämän värinä, ellei sitten ajatella sappea tai myrkynvihreää - tai vihreäsilmäistä hirviötä, joka on kateuden metafora Shakespearen Othellossa. Vihreä liitetään myös nuoruuteen, hedelmällisyyteen ja rakkauteen. Keväällä luonto pukeutuu vihreään, kuten oheisessa Muneyukin runossa. Anhavan käännös sankka vihreys on minusta valtavan hyvä kuva, en olisi osannut kuvata väriä sankaksi. Mutta kyllä, keväällä se on vielä enemmän enemmän. 

Lähteet: 
  • Riikka Forsström 2016: Värit kertovat vallasta, rakkaudesta ja kuolemasta. Kotiliesi 13/2016. 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaa kertaa lukemassa

Eilen olin ensimmäistä kertaa lukemassa ääneen oman kirjani runoja. Jännäähän se oli. Kourallinen runonystäviä kokoontui Berliinin Suomikeskukselle kuuntelemaan runoja ja musiikkia sekä kahvittelemaan ja laulamaan yhdessä. Seuraavassa pieni kuvakimara tilaisuudesta.Kiitokset yhteistyöstä, Berliinin Suomi Keskus, kiitokset Satu ja Anni, kotiväki sekä kaikki innokkaat kuulijat!

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten päin utuista rantaa. Niit' aallot ne kantaa kuin kuultoa lunten.
Pois, pois yli aavain on polttava kaipuu. Mut vain se, ken vaipuu, se sävelet saa vain.
Mi helinä ikään yl' ulapan hiipi? - Vain uupunut siipi, vain mennyt ei mikään. 
Otto Manninen 1905


Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne mi…

Miten opiskella ruotsia opiskelematta ruotsia

Kuulutko sinäkin niihin, joille koulun ruotsin tuntien muisteleminen aiheuttaa ahdistusta? Minä saan näppylöitä prepositioista, enkä meinaa millään muistaa, ovatko sanat en vai ett. Kaiken lisäksi olen nähnyt painajaisia ruotsinopettajastani - vaikka minulla oli ruotsista kymppi.

Innostuin pari vuotta sitten pohjoismaisesta elokuvasta, luultavasti ja ihan rehellisesti siksi, että Ruotsissa ja Tanskassa on niin söpöjä näyttelijöitä. Mutta kun saksalaiset dubbaavat kaiken filmimateriaalin jonka saavat käsiinsä, niin en päässyt lainkaan kuulemaan, millaisilla äänillä puhuvat esimerkiksi Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen tai Iben Hjeile. Joo, Persbrandt puhuu Philip Moogin äänellä, ja täytyy myöntää, että hyvinhän Moog dubbaa. Mutta kun minä tahdon kuulla ehtaa aitoa skandinaavia. Niin oli pakko ruveta kertaamaan ruotsia. Hävettää myöntää, että vaikka minulla on papereissa virkamiesruotsin tutkinto, jouduin aloittamaan olla-verbin taivutuksesta.

Ilmoittauduin viime keväänä Neuköllnin kansa…