Siirry pääsisältöön

Muutamien sananparsien syvällistä pohdiskelua, osa III, aika

En ole koskaan oikein käsittänyt sananlaskun "Time is money" merkitystä. Miten niin aika on rahaa? Minun kokemukseni mukaan ihmisellä on yleensä joko aikaa tai rahaa. Jos tekee kovasti työtä, silloin pääsee yleensä käsiksi rahaan, mutta aikaa ei riitä juuri muuhun. Perhe, ystävät, kotitalous ja oma luovuus kärsivät, jos keskittyy vain rahan tekoon. Jos taas on aikaa sille kaikelle, siitä ei yleensä makseta mitään. Hyvä jos saa muutaman pennosen siitä että hoitaa puoli vuotta vauvaa kotona. Vauvalle se kyllä on hyvä ratkaisu. Taiteen tekemisestä taas ei oikein mielellään tahdota maksaa mitään, varsinkaan jos ei tee kovin hyvää taidetta. Opettelee vaikkapa pianolla vuodesta toiseen Für Eliseä saamatta a-mollijuoksutusta koskaan sujumaan. Silti ajalla voi olla rahaakin suurempi merkitys, ainakin ihmiselle itselleen. Ehkäpä sanonta "Time is money" tarkoittaakin juuri sitä: aika on jotain ihmiselle hyvin tärkeää ja kallisarvoista. Aika on korvaamatonta. Siksi on oikeastaan väärin sanoa, että aika on rahaa. Pitäisi mieluummin sanoa: Aika on enemmän kuin rahaa.

aika_RU

Suoraan sanottuna minulla ei ole harmainta haisua, mitä taloustietelijät ovat tällä sananparrella halunneet sanoa. Jääköön se arvoitukseksi, otan mieluummin pelkän ajan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaa kertaa lukemassa

Eilen olin ensimmäistä kertaa lukemassa ääneen oman kirjani runoja. Jännäähän se oli. Kourallinen runonystäviä kokoontui Berliinin Suomikeskukselle kuuntelemaan runoja ja musiikkia sekä kahvittelemaan ja laulamaan yhdessä. Seuraavassa pieni kuvakimara tilaisuudesta.Kiitokset yhteistyöstä, Berliinin Suomi Keskus, kiitokset Satu ja Anni, kotiväki sekä kaikki innokkaat kuulijat!

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten päin utuista rantaa. Niit' aallot ne kantaa kuin kuultoa lunten.
Pois, pois yli aavain on polttava kaipuu. Mut vain se, ken vaipuu, se sävelet saa vain.
Mi helinä ikään yl' ulapan hiipi? - Vain uupunut siipi, vain mennyt ei mikään. 
Otto Manninen 1905


Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne mi…

Miten opiskella ruotsia opiskelematta ruotsia

Kuulutko sinäkin niihin, joille koulun ruotsin tuntien muisteleminen aiheuttaa ahdistusta? Minä saan näppylöitä prepositioista, enkä meinaa millään muistaa, ovatko sanat en vai ett. Kaiken lisäksi olen nähnyt painajaisia ruotsinopettajastani - vaikka minulla oli ruotsista kymppi.

Innostuin pari vuotta sitten pohjoismaisesta elokuvasta, luultavasti ja ihan rehellisesti siksi, että Ruotsissa ja Tanskassa on niin söpöjä näyttelijöitä. Mutta kun saksalaiset dubbaavat kaiken filmimateriaalin jonka saavat käsiinsä, niin en päässyt lainkaan kuulemaan, millaisilla äänillä puhuvat esimerkiksi Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen tai Iben Hjeile. Joo, Persbrandt puhuu Philip Moogin äänellä, ja täytyy myöntää, että hyvinhän Moog dubbaa. Mutta kun minä tahdon kuulla ehtaa aitoa skandinaavia. Niin oli pakko ruveta kertaamaan ruotsia. Hävettää myöntää, että vaikka minulla on papereissa virkamiesruotsin tutkinto, jouduin aloittamaan olla-verbin taivutuksesta.

Ilmoittauduin viime keväänä Neuköllnin kansa…