Siirry pääsisältöön

Muutamien sananparsien syvällistä pohdiskelua, osa II, Sipuli-itkut

"Elämä on kuin sipuli; kuorit sitä kerros kerrokselta ja välillä itket", sanoo Carl Sandburg, kuka lieneekään. Tähän ei kai voi todeta muuta kuin että hitto vie, niinhän se on. Kun on aikansa itkenyt, sipuli loppuu, samoin kuin elämä - niin ainakin täällä iltaruskon maissa on tapana ajatella. Minä en kumminkaan usko, että elämä loppuu. Ainakaan sitä ei voi tietää. Luettuani, tai pikemminkin kuunneltuani, Hermann Hessen Siddhartan elämänkatsomukseni on muuttunut aika tavalla. Luulen, että sielu voi jatkaa elämäänsä toisessa hahmossa, ei välttämättä ihmisessä, mutta toisessa oliossa.

pfau_RUVanhan suomalaisen uskomuksen mukaan kuolleen ihmisen sielu siirtyy lintuun. Olen alkanut uskoa, että näin on, sillä minulla on pari sellaista kokemusta. Mielikuvitusta, sanot ehkä, mutta en olisi siitä niin varma. Entä jos ei olekaan? Entä jos sielu todellakin jatkaa matkaansa, toisessa hahmossa, toisissa elämissä tai maailmoissa? Silloin sipulivertaus ei toimikaan loppupeleissä. Tai ainakaan ei pidä käyttää koko sipulia, vaan jättää jotakin jäljelle. Niin kuin valkosipulissa, kun sen saa lisääntymään kaivamalla kynnen maahan. Sekin jatkaa elämää, vaikka sipuli loppuu.


Mutta jos ei ajatella kuolemaa vaan pelkästään elämää, tätä tässä ja nyt, sipuli-itkut ovat kyllä mainio vertaus. Kun ihminen syntyy, hänen ensimmäiset sanansa ovat "Ää ää", kielestä riippumatta. Siitä se alkaa. Sitten itketään maitoa, äitiä, siskoa joka vetää tukasta. Sitten tullaan kiusatuksi koulussa, sandaalista irtoaa solki eikä luokan kivoin poika millään suostu ihastumaan Juuri Minuun. Kun koulut on käyty eikä työura urkene, pudotaan vankiluolaan, sellaiseen onkaloon, jonne vanhoissa linnoissa pantiin rikollisiksi määritellyt ihmiset ja muut joukkoon kuulumattomat... jatka itse listaa, minä en jaksa. Isoimmat itkut ovat niitä, joista on vaikeinta kertoa.

Mielenkiintoista on muuten, että ihmisen kyynelissä on todettu olevan entsyymiä, joka edistää paranemista. Eikö kunnon itkujen jälkeen tulekin ihan hyvä olo, sellainen raukea? Ainakin jos joku kuuntelee ja ottaa syliin tai on läsnä edes puhelimessa tai kirjallisissa viesteissä. Mielenkiintoista on sekin, että sipuli-itku ei sisällä tuota samaa entsyymiä - se on pelkästään fyysinen reaktio. Tätä voit pohtia seuraavan kerran sipulia pilkkoessasi.

Sellainen idea minulla vielä olisi jaettavana, että mitä jos sipulia pilkkoessa alkaisikin ajatella kurjia asioita? Muistella onnettomia rakkaussuhteita ja menetettyjä läheisiä? Kun sipulin takia kerran on joka tapauksessa itkettävä, eikö elimistöä voisi saman tien huijata tuottamaan niitä tervehdyttäviä entsyymejä?

Seuraavaa sipuliruokaa odotellessa,

halauksia ja läsnäoloa, edes virtuaalisesti.

RU

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaa kertaa lukemassa

Eilen olin ensimmäistä kertaa lukemassa ääneen oman kirjani runoja. Jännäähän se oli. Kourallinen runonystäviä kokoontui Berliinin Suomikeskukselle kuuntelemaan runoja ja musiikkia sekä kahvittelemaan ja laulamaan yhdessä. Seuraavassa pieni kuvakimara tilaisuudesta.Kiitokset yhteistyöstä, Berliinin Suomi Keskus, kiitokset Satu ja Anni, kotiväki sekä kaikki innokkaat kuulijat!

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten päin utuista rantaa. Niit' aallot ne kantaa kuin kuultoa lunten.
Pois, pois yli aavain on polttava kaipuu. Mut vain se, ken vaipuu, se sävelet saa vain.
Mi helinä ikään yl' ulapan hiipi? - Vain uupunut siipi, vain mennyt ei mikään. 
Otto Manninen 1905


Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne mi…

Miten opiskella ruotsia opiskelematta ruotsia

Kuulutko sinäkin niihin, joille koulun ruotsin tuntien muisteleminen aiheuttaa ahdistusta? Minä saan näppylöitä prepositioista, enkä meinaa millään muistaa, ovatko sanat en vai ett. Kaiken lisäksi olen nähnyt painajaisia ruotsinopettajastani - vaikka minulla oli ruotsista kymppi.

Innostuin pari vuotta sitten pohjoismaisesta elokuvasta, luultavasti ja ihan rehellisesti siksi, että Ruotsissa ja Tanskassa on niin söpöjä näyttelijöitä. Mutta kun saksalaiset dubbaavat kaiken filmimateriaalin jonka saavat käsiinsä, niin en päässyt lainkaan kuulemaan, millaisilla äänillä puhuvat esimerkiksi Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen tai Iben Hjeile. Joo, Persbrandt puhuu Philip Moogin äänellä, ja täytyy myöntää, että hyvinhän Moog dubbaa. Mutta kun minä tahdon kuulla ehtaa aitoa skandinaavia. Niin oli pakko ruveta kertaamaan ruotsia. Hävettää myöntää, että vaikka minulla on papereissa virkamiesruotsin tutkinto, jouduin aloittamaan olla-verbin taivutuksesta.

Ilmoittauduin viime keväänä Neuköllnin kansa…