Viikon mietelause

"Kaikilla matkoilla on salainen määränpää, josta matkustaja itsekään ei ole tietoinen." - Martin Buber -

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Runebergin päivän arvonta

Kirjoita pilkkaruno 2 - 10 säettä tai sarkastinen mietelmä. Voit osallistua täällä tai Runometsän blogissa. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kivoja postikortteja sekä runokirja, jolla ei ole mitään tekemistä Runebergin kanssa.

Ai miksikö? Minulle tulee Runebergin päivästä mieleen... öh, tietysti Runeberg. Ja siitä yliopisto ja kirjallisuuden sivuaineopinnot ja se tosiseikka, että minulla oli aina nälkä luennon "Runeberg biografisesti" aikana. Nälän tuntemuksen vuoksi vaihdoin luennon kuuntelun piankin kirjatenttiin, mutta sen verran ehdin kuunnella professori Liljaa, että hän kertoi Runebergin olleen taitava kielimies ja kääntäjäkin. Senkin hän kertoi, että Johan oli kirjoittanut pilkkarunon muinaiskreikaksi. Sitten hän, siis Lilja, kehaisi itse kirjoittaneensa pilkkarunon ruotsiksi, aiheenaan Seminaarinmäen kuusi. Tämän mainittuaan hän heitti ilmoille retorisen kysymyksen, mahtaisiko kukaan meistä opiskelijoista osata kirjoittaa pilkkarunoa vieraalla kielellä. 

Olen aika varma, että kuulijajoukossa oli sekä kieliniekkoja että poettisesti lahjakkaita henkilöitä. Monikohan mahtoi yrittää? Pilkkaruno on kuitenkin sen verran tiukka taiteenlaji, että tässä arvonnassa, Runebergin päivänä 5.2.2017, runon saa kirjoittaa omalla äidinkielellään. Saa tietysti kirjoittaa millä tahansa muullakin kielellä, jos tahtoo, mutta mainittakoon, että arvonnan suorittava henkilö osaa suomen ja ruotsin lisäksi sujuvasti saksaa ja englantia sekä jonkin verran tanskaa. 

Runon tilalla voi kirjoittaa myös sarkastisen mietelmän tai mietelauseen eli älykkään hauskan aforismin, jossa kritisoidaan jotakin. 

Kaikkien täällä ja Runometsän facebook-sivulla osallistuneiden kesken arvotaan Kirja, jossa on kauniita kuvia ja runoja, ns. käyttölyriikkaa. Sitä ei ole kirjoittanut Runeberg. Lisäksi bloggaaja pidättää itsellään oikeuden lähettää postikortteja niille, joiden runoista tai mietelmistä hän pitää. Osallistua saa niin monella tekstillä kuin haluaa, mutta arvontaan jokainen osallistuu kumminkin vain kerran. 

Uskallatko yrittää? Mitä haluaisit kritisoida?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti