Siirry pääsisältöön

Muutamien sananparsien syvällistä pohdiskelua, osa I, rumat

Sanotaan, että rumat ne vaatteilla koreilee. Vähän niin kuin että kauniit ihmiset voisivat kulkea ihan vain alasti, eikä se yhtään haittaisi ketään. Kyllä se minua kuitenkin saattaisi vähän haitata. Jos vaikka pakettifirman mies tulisi ilkosillaan tuomaan pakettia, niin kyllä siinä voisi kuittaus mennä nuotin vierestä.

Jos sanonta pitää paikkansa, niin huippumallit ovat tosi rumia. Tai sitten he ovat kauniita, mutta heidän ylleen puetut Pradan ja Guccin luomukset ovatkin rumia. Lienee makuasia. Mallit ainakin on ihan liian laihoja. Kamalaa, kun jollain on semmoinen työ, ettei saa ollenkaan syödä leivoksia eikä juoda kolaa. Kannattaa muuten katsoa elokuva Paholainen pukeutuu Pradaan, se on hauska ja sympaattinen filmi, ja on siinä kauniita näyttelijättäriäkin, elleivät he sitten ole juuri niitä rumia.

shoes_RU
Kenkiä
Olen viime aikoina, työni puolesta, kirjoittanut niin paljon vaatemainoksia ja muotivinkkejä, että kohta vyöt ja päärmeet pursuavat ulos korvista. Mutta tulin ajatelleeksi, että muotialan sisällöntuotanto on siitä hyvä työ, että tekemistä riittää: maailma on täynnä rumia ihmisiä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaa kertaa lukemassa

Eilen olin ensimmäistä kertaa lukemassa ääneen oman kirjani runoja. Jännäähän se oli. Kourallinen runonystäviä kokoontui Berliinin Suomikeskukselle kuuntelemaan runoja ja musiikkia sekä kahvittelemaan ja laulamaan yhdessä. Seuraavassa pieni kuvakimara tilaisuudesta.Kiitokset yhteistyöstä, Berliinin Suomi Keskus, kiitokset Satu ja Anni, kotiväki sekä kaikki innokkaat kuulijat!

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten päin utuista rantaa. Niit' aallot ne kantaa kuin kuultoa lunten.
Pois, pois yli aavain on polttava kaipuu. Mut vain se, ken vaipuu, se sävelet saa vain.
Mi helinä ikään yl' ulapan hiipi? - Vain uupunut siipi, vain mennyt ei mikään. 
Otto Manninen 1905


Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne mi…

Miten opiskella ruotsia opiskelematta ruotsia

Kuulutko sinäkin niihin, joille koulun ruotsin tuntien muisteleminen aiheuttaa ahdistusta? Minä saan näppylöitä prepositioista, enkä meinaa millään muistaa, ovatko sanat en vai ett. Kaiken lisäksi olen nähnyt painajaisia ruotsinopettajastani - vaikka minulla oli ruotsista kymppi.

Innostuin pari vuotta sitten pohjoismaisesta elokuvasta, luultavasti ja ihan rehellisesti siksi, että Ruotsissa ja Tanskassa on niin söpöjä näyttelijöitä. Mutta kun saksalaiset dubbaavat kaiken filmimateriaalin jonka saavat käsiinsä, niin en päässyt lainkaan kuulemaan, millaisilla äänillä puhuvat esimerkiksi Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen tai Iben Hjeile. Joo, Persbrandt puhuu Philip Moogin äänellä, ja täytyy myöntää, että hyvinhän Moog dubbaa. Mutta kun minä tahdon kuulla ehtaa aitoa skandinaavia. Niin oli pakko ruveta kertaamaan ruotsia. Hävettää myöntää, että vaikka minulla on papereissa virkamiesruotsin tutkinto, jouduin aloittamaan olla-verbin taivutuksesta.

Ilmoittauduin viime keväänä Neuköllnin kansa…