Siirry pääsisältöön

Lempitauluni

Minulla oli jo lapsena lempitaulu, pieni öljyvärimaalaus, jossa on portti mäntymetsään johtavalle polulle. Ainut vain, etten tiennyt, missä taulu oli. Muistin sen. Olin nähnyt valokuvan, jossa se on ripustettuna vaalealle seinälle, ja minä seison siinä edessä.

Kesti vuosia, ennen kuin oivalsin, ettei kuvaa ollut otettu meillä kotona, vaan mummolassa. Ei sitä kumminkaan seinällä ollut, ainakaan siellä, missä mummo viimeksi asui. Mutta kun hän kuoli, taulu putkahti esiin jostain varastosta. Luullakseni kukaan muu kuin minä ei halunnut sitä, sillä siihen oli jossain vaiheessa tullut reikä. Sitä paitsi kangas oli hieman lommolla.

Minulle kuvan sisältö on kuitenkin tärkeämpi kuin reikä tai lommo. Portti on avoinna, puiden välistä kajastaa valo. Se kutsuu minua astumaan juuri siihen metsään, juuri sille polulle. Mietin, onko taiteilija Terho Perkkiö talun maalattuaan astunut juuri sille polulle ja kulkenut juuri sen metsän läpi. Hän oli mummon ystävä. Minä en häntä muista, mutta taulu on jäänyt elämään, niin kuin moni muukin hänen maalauksensa.

perkkio
Yksityiskohta Terho Perkkiön maalauksesta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaa kertaa lukemassa

Eilen olin ensimmäistä kertaa lukemassa ääneen oman kirjani runoja. Jännäähän se oli. Kourallinen runonystäviä kokoontui Berliinin Suomikeskukselle kuuntelemaan runoja ja musiikkia sekä kahvittelemaan ja laulamaan yhdessä. Seuraavassa pieni kuvakimara tilaisuudesta.Kiitokset yhteistyöstä, Berliinin Suomi Keskus, kiitokset Satu ja Anni, kotiväki sekä kaikki innokkaat kuulijat!

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten päin utuista rantaa. Niit' aallot ne kantaa kuin kuultoa lunten.
Pois, pois yli aavain on polttava kaipuu. Mut vain se, ken vaipuu, se sävelet saa vain.
Mi helinä ikään yl' ulapan hiipi? - Vain uupunut siipi, vain mennyt ei mikään. 
Otto Manninen 1905


Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne mi…

Miten opiskella ruotsia opiskelematta ruotsia

Kuulutko sinäkin niihin, joille koulun ruotsin tuntien muisteleminen aiheuttaa ahdistusta? Minä saan näppylöitä prepositioista, enkä meinaa millään muistaa, ovatko sanat en vai ett. Kaiken lisäksi olen nähnyt painajaisia ruotsinopettajastani - vaikka minulla oli ruotsista kymppi.

Innostuin pari vuotta sitten pohjoismaisesta elokuvasta, luultavasti ja ihan rehellisesti siksi, että Ruotsissa ja Tanskassa on niin söpöjä näyttelijöitä. Mutta kun saksalaiset dubbaavat kaiken filmimateriaalin jonka saavat käsiinsä, niin en päässyt lainkaan kuulemaan, millaisilla äänillä puhuvat esimerkiksi Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen tai Iben Hjeile. Joo, Persbrandt puhuu Philip Moogin äänellä, ja täytyy myöntää, että hyvinhän Moog dubbaa. Mutta kun minä tahdon kuulla ehtaa aitoa skandinaavia. Niin oli pakko ruveta kertaamaan ruotsia. Hävettää myöntää, että vaikka minulla on papereissa virkamiesruotsin tutkinto, jouduin aloittamaan olla-verbin taivutuksesta.

Ilmoittauduin viime keväänä Neuköllnin kansa…