Siirry pääsisältöön

Ei sanan sanaa

Juuri nyt ei kirjoituta. Joulun jälkeen en ole kirjoittanut mitään, paitsi pari osoitetta muistiin ja yhden ostoslistan. Mitkään kirjoita-joka-päivä-yksi-sivu -vinkit eivät toimi - sillä juuri nyt ei ole kirjoittamisen aika. Ei ole sen vuoro. Se saa odottaa syksyyn, silloin tekstiä yleensä syntyy, jos nyt ei ihan itsestään, niin syntyy kumminkin.

Minulla on käännettävänä laajahko, varsin mielenkiintoinen artikkeli. Haluan nyt syventyä siihen, aihe kiinnostaa muutenkin. Sitä paitsi aloitin pari viikkoa sitten akryylimaalauskurssin. Maalauksen opettaja sanoikin jotain todella järkevää: hän oli jossain vaiheessa työn uuvuttamana päättänyt järjestää työaikataulunsa siten, että hän opettaa keväällä ja alkukesästä, mutta käyttää syksyt omien töidensä maalaamiseen. Kuulostaa sellaiselta työjärjestykseltä, että se voisi sopia minullekin. Kirjoittaisin syksyllä ja tekisin keväällä ja kesällä muita töitä. Tienaisin perunat, toisin sanoen.

vergissmeinnicht_RU

Hyvää alkavaa viikkoa kaikille töidensä parissa uurastaville! Toivon, että tekin olette löytäneet työn, joka tuottaa teille iloa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaa kertaa lukemassa

Eilen olin ensimmäistä kertaa lukemassa ääneen oman kirjani runoja. Jännäähän se oli. Kourallinen runonystäviä kokoontui Berliinin Suomikeskukselle kuuntelemaan runoja ja musiikkia sekä kahvittelemaan ja laulamaan yhdessä. Seuraavassa pieni kuvakimara tilaisuudesta.Kiitokset yhteistyöstä, Berliinin Suomi Keskus, kiitokset Satu ja Anni, kotiväki sekä kaikki innokkaat kuulijat!

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten päin utuista rantaa. Niit' aallot ne kantaa kuin kuultoa lunten.
Pois, pois yli aavain on polttava kaipuu. Mut vain se, ken vaipuu, se sävelet saa vain.
Mi helinä ikään yl' ulapan hiipi? - Vain uupunut siipi, vain mennyt ei mikään. 
Otto Manninen 1905


Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne mi…

Miten opiskella ruotsia opiskelematta ruotsia

Kuulutko sinäkin niihin, joille koulun ruotsin tuntien muisteleminen aiheuttaa ahdistusta? Minä saan näppylöitä prepositioista, enkä meinaa millään muistaa, ovatko sanat en vai ett. Kaiken lisäksi olen nähnyt painajaisia ruotsinopettajastani - vaikka minulla oli ruotsista kymppi.

Innostuin pari vuotta sitten pohjoismaisesta elokuvasta, luultavasti ja ihan rehellisesti siksi, että Ruotsissa ja Tanskassa on niin söpöjä näyttelijöitä. Mutta kun saksalaiset dubbaavat kaiken filmimateriaalin jonka saavat käsiinsä, niin en päässyt lainkaan kuulemaan, millaisilla äänillä puhuvat esimerkiksi Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen tai Iben Hjeile. Joo, Persbrandt puhuu Philip Moogin äänellä, ja täytyy myöntää, että hyvinhän Moog dubbaa. Mutta kun minä tahdon kuulla ehtaa aitoa skandinaavia. Niin oli pakko ruveta kertaamaan ruotsia. Hävettää myöntää, että vaikka minulla on papereissa virkamiesruotsin tutkinto, jouduin aloittamaan olla-verbin taivutuksesta.

Ilmoittauduin viime keväänä Neuköllnin kansa…