Viikon mietelause

"Tiedä mikä on elämässäsi tärkeintä ja järjestä päiväsi niin, että se varmasti myös toteutuu." - Aamun ajatus, Positiivarit -

tiistai 6. joulukuuta 2016

Pyhä Nikolaus

Suomen itsenäisyyspäivä ja Pyhän Nikolauksen päivä ovat ainoat juhlapäivät, jotka sattuvat Suomessa ja Saksassa samalle päivälle, mutta ovat eri juhlia.


Olipa kerran kolme köyhää tyttöä. Heidän köyhä isänsä, lihamestari tai mikä lie halonhakkaaja olikaan, olisi halunnut naittaa heidät, mutta perheellä ei ollut varaa myötäjäisiin. Tyttöjä uhkasi prostituutio. Mutta silloin Pyhä Nikolaus käveli tai ratsasti tai ajoi mopolla heidän ikkunansa ohi, ja koska ikkuna oli auki - saksalaisethan rakastavat tuulettamista - hän kuuli heidän huolensa. Niinpä hän heitti kolme kultarahaa sisään ikkunasta. Ne tipahtivat takan reunuksella roikkuviin sukkiin tai kilahtivat kakluunin eteen asetettuihin kenkiin. Kultarahat riittivät myötäjäisiksi, ja tytöt pääsivät asianmukaisiin naimisiin.

Muistelemme Nikolauksen hyväntahtoisuutta ja anteliaisuutta 6.12., tai oikeastaan jo edellisenä iltana. Puhdistamme kenkämme ja asetamme ne hyvään järjestykseen oven ulkopuolelle. Yöllä Nikolaus käy tuomassa niihin hedelmiä, pähkinöitä ja suklaata. Niitä on sitten mukava popsia ja miettiä, mitä tapahtuikaan silloin, kun Suomesta tuli itsenäinen valtio.


Tässä hauskassa runossa (jonka kirjoittajan nimeä en näin äkkiseltään löytänyt) pyydetään, ettei Nikolaus olisi kovin tarkka kenkien puhtauden suhteen. Mahtaakohan se tuoda herkkuja laiskurille, joka ei ole kiillottanut saappaitaan?

Lieber guter Nikolaus
Ich stell die Schuhe schmutzig raus
Ich sehe das nämlich nicht so eng
Du bist doch da nicht allzu streng?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti