Viikon mietelause

"Kaikilla matkoilla on salainen määränpää, josta matkustaja itsekään ei ole tietoinen." - Martin Buber -

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Kaikki väärin?

Ankeaa suomalaista paskaa, totean kuunneltuani viimeistä vaille kaikki luvut äänikirjasta Kaikki oikein, jossa Sari Mällinen lukee Anna-Leena Härkösen romaania. Mutta ei sitä ole huonosti kirjoitettu eikä luettu, ei suinkaan. Vähän tylsä se kuitenkin on. Ehkä siksi, kun se on niin realistinen. Härkönen on halunnut kertoa tarinan kahdesta ihmisestä, joiden vaikeudet nousevat esiin, kun he voittavat lotossa.

Päähenkilö Eevi tekee jänniä huomioita, pikku asioistakin, kuten siitä, miten ihmiset puhuvat. Ne tuovat hauskuutta ja sarkasmia kertomukseen alkoholismista ja läheisriippuvuudesta. Vaikka onkin kivaa hankkia omistusasunto, syödä hyvin ja ajella taksilla, raha ei tee onnellisia ihmisistä, joilla on ihmisen kokoisia ongelmia.

Ehkä kirja on tarkoitettu tragikomediaksi, mutta mitä pitemmälle se etenee, sitä vähemmälle komedia jää. Päällimäiseksi tunteeksi kirja jättää minulle surun. Se on liian totta. Kaikki oikein ei ole minusta parasta Härköstä, mutta ehkä se on kertomus, joka piti saada kirjoitettua, suoraan ja rehellisesti. Ja lopusta minä sittenkin pidän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti