Siirry pääsisältöön

I'm a barbie girl

Kevennystä pulleaan päiväänne, tuli kirjoitettua pari vuotta sitten.Barbie-leikki

Tän nimi olis Johanna. Tää olis kaunis ja kirjailija. Tää osais kirjoittaa kaupungin valot asfalttiin, märästi ja sameasti, niin kuin Timo Jakola. Tän sormesta jäis skanneriin puhdas ja kuulas jälki, jossa on särö, ja lähetystövirkailija näkis heti, että tän täytyy olla joku taiteilija tai runoilija tai muu. Salaa se katsois allekirjoitusta ja toteais että on se.
Kun tää näkis metron, tää keksis että se on keltainen käärme ja ihmistungos sen uumenissa kuristusote. Tää olis niin rohkea, että alkais kesyttää sitä käärmettä.
Tää jäis kyydistä vieraalla asemalla ja kirjais ikkunakantiseen muistikirjaansa kaiken mitä näkee, koska tää kokis olevansa lasin takana, tarkkailija. Suihkulähdettä tää sanois kylmäsuiseks lohikäärmeeks ja bussi yössä olis monisilmäinen kiiltomato. Sitten tää muistais ne Jakolan maalaukset, häpeäis ja lähtis kotiin.
Matkalla tää miettis että onks tää oikeasti runoilija vai luuleeks vaan olevansa. Ja oliks tän nimi Johanna vai joku muu. 

(C) Riikka Johanna Uhlig 2016

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaa kertaa lukemassa

Eilen olin ensimmäistä kertaa lukemassa ääneen oman kirjani runoja. Jännäähän se oli. Kourallinen runonystäviä kokoontui Berliinin Suomikeskukselle kuuntelemaan runoja ja musiikkia sekä kahvittelemaan ja laulamaan yhdessä. Seuraavassa pieni kuvakimara tilaisuudesta.Kiitokset yhteistyöstä, Berliinin Suomi Keskus, kiitokset Satu ja Anni, kotiväki sekä kaikki innokkaat kuulijat!

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten päin utuista rantaa. Niit' aallot ne kantaa kuin kuultoa lunten.
Pois, pois yli aavain on polttava kaipuu. Mut vain se, ken vaipuu, se sävelet saa vain.
Mi helinä ikään yl' ulapan hiipi? - Vain uupunut siipi, vain mennyt ei mikään. 
Otto Manninen 1905


Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne mi…

Miten opiskella ruotsia opiskelematta ruotsia

Kuulutko sinäkin niihin, joille koulun ruotsin tuntien muisteleminen aiheuttaa ahdistusta? Minä saan näppylöitä prepositioista, enkä meinaa millään muistaa, ovatko sanat en vai ett. Kaiken lisäksi olen nähnyt painajaisia ruotsinopettajastani - vaikka minulla oli ruotsista kymppi.

Innostuin pari vuotta sitten pohjoismaisesta elokuvasta, luultavasti ja ihan rehellisesti siksi, että Ruotsissa ja Tanskassa on niin söpöjä näyttelijöitä. Mutta kun saksalaiset dubbaavat kaiken filmimateriaalin jonka saavat käsiinsä, niin en päässyt lainkaan kuulemaan, millaisilla äänillä puhuvat esimerkiksi Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen tai Iben Hjeile. Joo, Persbrandt puhuu Philip Moogin äänellä, ja täytyy myöntää, että hyvinhän Moog dubbaa. Mutta kun minä tahdon kuulla ehtaa aitoa skandinaavia. Niin oli pakko ruveta kertaamaan ruotsia. Hävettää myöntää, että vaikka minulla on papereissa virkamiesruotsin tutkinto, jouduin aloittamaan olla-verbin taivutuksesta.

Ilmoittauduin viime keväänä Neuköllnin kansa…