Viikon mietelause

"Kaikilla matkoilla on salainen määränpää, josta matkustaja itsekään ei ole tietoinen." - Martin Buber -

lauantai 31. joulukuuta 2016

Hyvää uutta vuotta

Hyvää uutta vuotta, hyvät lukijat, ja terveisiä Keski-Suomesta! Oletteko jo tehneet uuden vuoden lupauksia? Minä olen luvannut pedata sängyn joka aamu. Lisäksi otin vastaan kirjahaasteen. Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2017 tulee lukea 100 kirjaa. Huh huijakkaa, yleensä luen ehkä kymmenen vuodessa. Saattaa olla, että ensi joulun ja uuden vuoden välillä on kova kiire lukea lasten kuvakirjoja...

Aloitan ruotsalaisella dekkarilla, Anna Janssonin kirjalla Alla kan se dig. Sain sen joulupukilta. Haluan opiskella ruotsia. Ja kuulla uutisia Maria Wernin rakkauselämästä. Olen myös vallan ihastunut Sjöwallin & Wahlöön vanhoihin Komisario Beck -romaaneihin. Niiden tapahtumat ovat aika kaukana samannimisen tv-sarjan maailmasta, mutta henkilöt ovat hauskoja. Pidän myös kirjojen yhteiskuntakritiikistä. Ja kun dekkareista puhutaan, ei pidä unohtaa vanhaa kunnon Sherlock Holmesia. Dekkarihyllyssäni on varsin kuluneen näköinen, pehmeäkantinen laitos novellikokoelmasta Punatukkaisten säätiö ja muita kertomuksia.

Kotona minua odottaa pari psykologiaa käsittelevää teosta sekä saksankielinen filosofian historia. Runoja varmasti luen myös, ainakin Karin Boyea ja Edith Södergrania - heidän runoistaan ajattelin kirjoitella teillekin. Joulupukki toi minulle myös yhden romaanin paljon kehutulta Knausgårdilta, joka on minulle uusi tuttavuus.

Haasteessa ei kielletä lukemasta uudestaan jo aiemmin lukemiaan kirjoja. Niitä kirjoja, jotka haluaa lukea uudestaan ja joista pitää aina vain. Lasten kirjoista aion lukea ainakin Elsa Beskowin Petterin ja Lotan joulun, joka on tallella äitini hyllyssä. Myös Uspenskin Fedja-setä, kissa ja koira on upeaa luettavaa, ainakin jos pitää piilosarkastisesta neuvostohuumorista. Lukisinkohan sen neljännen kerran? Samalla tulee mieleen Montgomeryn Runotyttö - miltähän se vaikuttaisi nyt aikuisena?

Sitten on niitä innolla aloitettuja ja kirjastoon palautettuja kirjoja, jotka jäivät sekä mieleen että kesken. Julia Franckin romaani Ruecken an Ruecken on yksi sellainen, samoin James Joycen Taitelijan omakuva nuoruudenvuosilta. Ja sitten se Lasijalkatyttö, olikohan kirjoittajan nimi Ali Shaw. Se oli hiukan omituinen ja jäi kai siksi kesken, mutta saatan siihen vielä palata.

Ehkäpä näillä pääsee alkuun, satahan alkaa ykkösestä. Mitä sinä aiot lukea uutena vuotena?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti