Viikon mietelause

"Kaikilla matkoilla on salainen määränpää, josta matkustaja itsekään ei ole tietoinen." - Martin Buber -

maanantai 19. syyskuuta 2016

Vittula ilman jänkää

Pahoittelen otsikossa esiintyvää rumaa sanaa, mutta kyseessä on suora lainaus Adlershofin teatterin ohjelmalehtisestä. Siis Vittulan osalta. Sana "jänkä" on ilmeisesti saksalaisille hieman liian epämääräinen käsite - tai ainakin liian vaikea ääntää. Niinpä kirjan nimi on kääntynyt muotoon Populärmusik aus Vittula (anteeksi taas ruma sana, kyseessä on puhekielinen paikannimi, jonka arveltu merkitys selviää kirjasta). Mikael Niemen romaanista on moneksi, saksaksikin käännettynä. Piip-jänkää (tosin ilman jänkää, kuten sanottua) on tarjolla kirjana, äänikirjana, elokuvana ja nyt myös teatteriversiona.

Kävin toissa perjantaina Berliinin kaakkoisosassa sijaitsevassa Theater Adlershofissa katsomassa esityksen, joka oli eräänlainen dramatisoitu luentaesitys Niemen romaanista. Kaksi miesnäyttelijää luki persoonallisin äänenpainoin, ja rekvisiittaakin oli haalittu näyttämölle. Valot olivat hillityn minimalistiset, mutta nätit. Teatterissa tuoksui teatterilta. Juomaksi tarjottiin VitaColaa, joka on huonointa colajuomaa, jota olen koskaan maistanut. Mutta ei sitä nyt viitsinyt takaisin viedä, ei se NIIN pahaa ollut. Olisi siellä saanut oluttakin, mutta en minä nyt, kun ei ole kesäkään. Annetaan vatsan rauhoittua talven aikana.

Ai niin se esitys? Minulla taitaa olla vain yksi kommentti: olisi sitä voinut harjoitellakin.

Täysin draaman ulkopuolelta haluan vielä esittää valitukseni siitä, ettei nimeäni oli ripustettu Wall of Fame -tauluun, vaikka lahjoitin teatterin perustamiskeräykseen kymmenen euroa. Ei se minua tosin yllätä, olen muuttunut näkymättömäksi ennenkin, minut on unohdettu niin bussipysäkille, teatteriin kuin lääkärin odotushuoneeseenkin. Tällä kertaa minua ei kuitenkaan unohdettu minnekään, vaan puolisoni kuljetti minut turvallisesti autolla kotiin. Kaikesta huolimatta oli mukava käydä pitkästä aikaa teatterissa!

bob_foto_RU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti