Viikon mietelause

"Kaikilla matkoilla on salainen määränpää, josta matkustaja itsekään ei ole tietoinen." - Martin Buber -

maanantai 12. syyskuuta 2016

Linssin läpi

Kirja ja elokuva innostivat minua kokeilemaan valokuvausta. Pauliina Vanhatalon romaani Pitkä valotusaika kosketti minua syvästi, eikä elokuva Maria Larssons eviga ögonblick jättänyt kylmäksi sekään. Maria Heiskanen teki siinä todella hienon roolin Larssonin rouvana, joka löysi elämälleen merkityksen kameran linssin läpi. Pitkän valotusajan päähenkilö Aarni tuntuu kovasti muistuttavan minua itseäni; luonteeltaan, ajatuksiltaan. Herkkyys ja melankolia ovat häntä kuljettavia piirteitä. Linssin läpi hän löytää yllättävää kauneutta.


liike_foto_RU
Liike
En vielä tiedä paljoakaan valokuvauksen tekniikassta, kuvista tahtoo tulla vinoja tai epätarkkoja, rajaaminen on vaikeaa. Valotusta en ole vielä edes yrittänyt säätää. Kunhan muistan, mikä nappuloista on laukaisin. Asia kerrallaan. Hauskaa se silti on, jännitävää, välillä turhauttavaa niin kuin kirjoittaminenkin. Kävin yhtenä aamuna harjoittelemassa kuvausta Köpenickin vanhassa kaupungissa, sieltä nämä kuvat.

unohdettu_foto_RU
Unohdettu
Kuvaamisessa minua kiehtoo se, että maailma näyttää linssin läpi toisenlaiselta kuin paljain silmin katsottuna. Se rajautuu. Valot ja varjot tulevat paremmin esiin. Saatan huomata asioita, joiden olemassaolosta en ollut tiennyt ennen kuin otin kameran käteeni.

odottajat_foto_RU
Odottajat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti