Viikon mietelause

"Kaikilla matkoilla on salainen määränpää, josta matkustaja itsekään ei ole tietoinen." - Martin Buber -

perjantai 29. heinäkuuta 2016

Vain tuoksua mintun ja ruusun

... jota tuuli kantaa tullessaan. Yksi maailman kauneimpia, suomalaisia lauluja on P. Mustapään sanoittama Kansansävelmä. Kuulen sen sisäisellä korvallani Vesa-Matti Loirin laulamana, mutta on sitä laulanut moni moni muukin.

Kirjoitin pari säettä maalipensselillä huussin seinään, mutta sekin huussi on nyt vieraan omistuksessa. Toivon, että uudet mökinomistajat ovat jättäneet seinille sanat ja muumikuvat, jotka maalasimme pojan kanssa. Katri Helena lauloi joskus, että vaikka lähteekin laulaja niin laulu jää. Tuli mieleen, että vaikka lähteekin mökki, niin laulu jää - vaikka ei mökki mihinkään lähtenyt, päin vastoin se sai uudet asukkaat, jotka ehtivät ja jaksavat huolehtia siitä. Uskon, että niin mökki, puutarha kuin huussikin on hyvissä käsissä.
Minttu_Foto_RU
Minttu tuoksuu kukkalaatikossa

Laulu kumminkin jäi, se vanha ja kaunis, jossa ei ole sanoja ollenkaan. Ja miten sitä muuten kuvaisi, kuin sanoin? P. Mustapää on liittänyt runon alkuun parenteesin: kun läkkiseppä Lindblad soitti hanurilla tupansa portailla. Mietin, kuka Lindblad oli, nimi kyllä kuulostaa tutulta. Palaan häneen myöhemmin. Nyt minua kiinnostaa runon kolmas säkeistö, jota en muista kuulleeni laulettuna.

vain yksinäinen lintu, 
joka synkeällä kedolla valittaa, 
vain yksinäinen lintu, 
joka kedolla valittaa, 

Kyllähän se on perisuomalainen kansanlaulaja, joka siellä kedolla istuu ja valittelee yksinäisyyttään. Voi se istua metsässäkin kannon päässä, tai veneessä. Nykyään kai varsin usein laiturillakin. Tai mökkisaunan terassilla... äh, taas tulee mökki mieleen. Vaikka saahan se tulla. Vaikka en koskaan olekaan kokenut olevani varsinainen mökki-ihminen, jotenkin sitä on sitten kumminkin ikävä. Marjapensaita ja ihmisiä siellä, pajulintua, joka pesi kukkaruukkuun, kirkuvia tikanpoikia, vedenhakua kaivolta, melkein itse tekemääni löylykauhaa.

Luulen, että kiinnostuin kasveista ja parvekeviljelystä alunperin ihan vain laulun takia. Minusta P. Mustapään runon Kansansävelmä kauneimmat säkeet ovat: - - vain tuoksua mintun ja ruusun, jota tuuli kantaa tullessaan, vain tuoksua mintun ja ruusun tuo tuuli tullessaan. - - Tunnen ne sieraimissani. Jos minulla joskus on oma ryytimaa, haluan ehdottomasti perustaa yrttitarhan, jossa kasvavat minttu ja ruusu. Olen jo aloittanut harjoittelun parvekkeella (siis viljelyn - laulua harrastan mieluummin sisätiloissa). Niin ja minun yrttitarhani on oltava pyöreä, ja osien välissä kivipolkuja, ettei joudu tallomaan kasveja. Niin ja sitten siellä kasvaa parsley, sage, rosemary and thyme. Persilja, salvia, rosmariini ja timjami. Olen jo aloittanut timjamista, ehkä laulu seuraa perässä!


Timjami_Foto_RU
Timjami (thyme) - neljännes laulua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti