Viikon mietelause

"Tiedä mikä on elämässäsi tärkeintä ja järjestä päiväsi niin, että se varmasti myös toteutuu." - Aamun ajatus, Positiivarit -

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Pressbyrån

 

Tystnaden säljer

sina frysande bladen, 

höstens nyheter.


(C) Riikka Johanna Uhlig 2016Ensimmäinen ruotsinkielinen runoni. Joku varmaan haukkuisi sitä kliseiseksi. Mutta, kuten eräs tuttavani sanoi, on äärimmäisen mielenkiintoista tarkastella vierasta kieltä runon kautta. Tai yhtä hyvin runoa vieraan kielen kautta, voisi sanoa. Miksi en kirjoittaisi niitä itsekin, olkoon sitten vaikka lyhyitä ja yksinkertaisia, haikukammarin täyttäviä ajatuksia. Pikku runoja.

Eräs jyväskyläläinen kirjallisuuden professori esitteli luennolla Runebergin ansioita muinaiskreikan tuntijana: kansallisrunoilijamme oli onnistunut kirjoittamaan vieraalla kielellä jotakin ensiarvoisen merkittävää, mahdollisesti ne olivat runoja. En ole ihan varma, sillä en saanut mitään selvää muinaiskreikankielisistä tekstinäytteistä. Heti samaan hengenvetoon professori mainitsi itse kirjoittaneensa ruotsinkielisen pilkkarunon Seminaarinmäen kuusesta. Hän arveli, että kukaan meistä läsnäolijoista ei pystyisi kirjoittamaan pilkkarunoa vieraalla kielellä.

Juttu jäi kaivelemaan minua. Koska vaihdoin luentosarjan varsin pian kirjatenttimahdollisuuteen, minulle ei koskaan selvinnyt, halusiko hän vain provosoida opiskelijoita vai oliko hän ilkeä. Ylpeä ainakin, mutta olisin minäkin, jos onnistuisin kirjoittamaan pilkkarunon yhtään millään kielellä. Ehkä professori salaa toivoi, että joku opiskelijoista ilmestyisi seuraavalla viikolla hänen ovensa taakse muinaisislanniksi kirjoitettu pilkkaruno kädessään. Tuolloin Jyväskylässä ei vielä ollut sanataiteen linjaa päiväyliopiston puolella, ehkä professorimme toivoi sitä. Tai ainakin edes yhtä opiskelijaa, joka ottaisi haasteen vastaan.

Hyvä professorimme, jos olet vielä elossa, ota ilolla vastaan laatimani yksinkertainen haiku. On siinä ainakin mitta oikein, jollei muita ansioita. Pilkkarunon kirjoittamiseen meikäläisen huumorintaju on liian kapea-alainen. Olen vieläkin pahoillani kuusen puolesta. Ei puita saa pilkata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti