Viikon mietelause

"Tiedä mikä on elämässäsi tärkeintä ja järjestä päiväsi niin, että se varmasti myös toteutuu." - Aamun ajatus, Positiivarit -

maanantai 1. helmikuuta 2016

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten
päin utuista rantaa.
Niit' aallot ne kantaa
kuin kuultoa lunten.

Pois, pois yli aavain
on polttava kaipuu.
Mut vain se, ken vaipuu,
se sävelet saa vain.

Mi helinä ikään
yl' ulapan hiipi? -
Vain uupunut siipi,
vain mennyt ei mikään. 

Otto Manninen 1905


joutsen_foto_by_RU
Joutsen

Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne minä itse kaipaan.

1 kommentti:

  1. Kiitos Otto Mannisen Joutsen runosta, sen tunnelma sopii nyt kun kirjoitan suruaddressia kummitatini muistoa kunnioittaakseni.

    Lohduttava mielikuva tulee mieleen kuvatessasi miten haluaisit sitten joskus tasta elamasta lahtea. Itselleni vesi elementtina ja kelluminen tuntuvat myos niin tutuilta etta voin yhtya mielikuvaasi.

    Kaunista alkutalvea toivoen, Marja

    VastaaPoista