Viikon mietelause

"Kaikilla matkoilla on salainen määränpää, josta matkustaja itsekään ei ole tietoinen." - Martin Buber -

lauantai 30. tammikuuta 2016

Usko kynän vahvuuteen

Per Adolfsson pohtii Skriva-lehden pääkirjoituksessa maailman tilaa ja sitä, pitäisikö potea huonoa omaatuntoa siitä, ettei puutu tapahtumiin, vaan keskittyy kirjoittamiseen. "Världen brinner kort
sammanfattat.", hän kirjoittaa, mistä minulle tulee mieleen laulu "Brinna inga hjärtan", enkä muista, onko se Ranarimin vai Gjallarhornin ohjelmistoa.

Sitten alan runoilla, luin nimittäin ensiksi "Världen brinner kort." Palamisen (ampumisen, terrori-iskujen ja vastaanottokeskuksiin heitettyjen polttopullojen) seurauksena maailma lyhenee, pienenee, kutistuu pois. Palaa tuhkaksi. Ja sitten tuli mieleen "Världen brinner bort." Sääli ihmistä, jos siinä niin käy.

Adolfsson perustelee kirjoittamisen tärkeyttä sillä, että kirjat voivat muuttaa maailmaa, ainakin jotkut kirjat, joskus. Hänen luettelemistaan maailmaa muuttaneista kirjoista olen lukenut vain Orwellin 1984 (tai tarkaalleen ottaen kuuntelin sen kuunnelmana). Mietin, onko se todella muuttanut maailmaa. Ajattelen Pohjois-Koreaa. Mutta ainakin 1984 on avannut silmiä, joidenkin silmiä, jossain.

Adolfssonin mielestä kaiken kaaoksen keskellä on positiivista, että niin moni haluaa kirjoittaa. Niinpä minäkin aion jatkaa keskeneräisiä projektejani, tietämättä, tuleeko niistä koskaan julkaisukelpoista tekstiä. Ainakin kirjoittaminen pitää minut poissa pahanteosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti