Siirry pääsisältöön

Keskustelua esiäidin kanssa

Seuraavat runoni ilmestyivät Elämäntarina-lehdessä 1/2011, jonka kannessa on vauhdikas kuva iloisesti hiihtävästä tytöstä. Minä en hiihtämisestä perusta, sauvon mieluummin runon latuja. Tyyli on jonkin verran muuttunut, mutta ajattelin, että nämä runot voisivat kiinnostaa lukijoita. Näin joulun aikaan tulee usein muisteltua menneitäkin sukupolvia, niitäkin, joita emme edes tunteneet.


Tamminen arkku
laskettu kauan sitten
kahvit kultareunaisissa kupeissa
jäähtyneet
mistä etsin sinua,
     esiäiti, nyt?
tiedätkö niiden vanhojen naisten tuoksun
jotka aamuvarhaisella
                         leipovat ohrarieskaa

***

Vain yksi kadonnut kuva
     sinun hiuksesi tummat
eivätkö vakaat silmäsi voisi kertoa minulle
miten pyykki pestään paita kudotaan
kätesi varmasti karheat
rieskataikinasta
ja miten nyt
niin sulokkaat ihot
naisilla

***

Olisitko sinä maksanut
vuoden palkkaasi terapeuteille,
Maria
ehkä olisit istunut
puiselle penkille
ruskea maali lohkeillut
käteesi ruusukuvioisen kupin
ryypännyt kahvia,
antanut
olla


(C) Riikka Johanna Uhlig 2011

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaa kertaa lukemassa

Eilen olin ensimmäistä kertaa lukemassa ääneen oman kirjani runoja. Jännäähän se oli. Kourallinen runonystäviä kokoontui Berliinin Suomikeskukselle kuuntelemaan runoja ja musiikkia sekä kahvittelemaan ja laulamaan yhdessä. Seuraavassa pieni kuvakimara tilaisuudesta.Kiitokset yhteistyöstä, Berliinin Suomi Keskus, kiitokset Satu ja Anni, kotiväki sekä kaikki innokkaat kuulijat!

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten päin utuista rantaa. Niit' aallot ne kantaa kuin kuultoa lunten.
Pois, pois yli aavain on polttava kaipuu. Mut vain se, ken vaipuu, se sävelet saa vain.
Mi helinä ikään yl' ulapan hiipi? - Vain uupunut siipi, vain mennyt ei mikään. 
Otto Manninen 1905


Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne mi…

Miten opiskella ruotsia opiskelematta ruotsia

Kuulutko sinäkin niihin, joille koulun ruotsin tuntien muisteleminen aiheuttaa ahdistusta? Minä saan näppylöitä prepositioista, enkä meinaa millään muistaa, ovatko sanat en vai ett. Kaiken lisäksi olen nähnyt painajaisia ruotsinopettajastani - vaikka minulla oli ruotsista kymppi.

Innostuin pari vuotta sitten pohjoismaisesta elokuvasta, luultavasti ja ihan rehellisesti siksi, että Ruotsissa ja Tanskassa on niin söpöjä näyttelijöitä. Mutta kun saksalaiset dubbaavat kaiken filmimateriaalin jonka saavat käsiinsä, niin en päässyt lainkaan kuulemaan, millaisilla äänillä puhuvat esimerkiksi Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen tai Iben Hjeile. Joo, Persbrandt puhuu Philip Moogin äänellä, ja täytyy myöntää, että hyvinhän Moog dubbaa. Mutta kun minä tahdon kuulla ehtaa aitoa skandinaavia. Niin oli pakko ruveta kertaamaan ruotsia. Hävettää myöntää, että vaikka minulla on papereissa virkamiesruotsin tutkinto, jouduin aloittamaan olla-verbin taivutuksesta.

Ilmoittauduin viime keväänä Neuköllnin kansa…