Viikon mietelause

"Tiedä mikä on elämässäsi tärkeintä ja järjestä päiväsi niin, että se varmasti myös toteutuu." - Aamun ajatus, Positiivarit -

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Aikainen lintu madon löytää - tai sitten ei

Olen hivenen pohdiskellut filosofista käsitekolmikkoa teesi - antiteesi - synteesi. Hegelin mukaan ihmisen ajattelu perustuu näihin kolmeen. Kun asiaa tarkastellaan yhdestä näkökulmasta, muodostuu väite eli teesi. Toisenlaisesta näkökulmasta tarkasteltuna asia saattaa kuitenkin näyttää aivan päinvastaiselta, jolloin kyseessä on vastaväite eli antiteesi. Edellisten yhdistelmästä käytetään nimitystä synteesi - se on kokonaiskuva, niin kuin kuva, jota on mahdollista tarkastella kolmiulotteisesti, käännellä ja pyöritellä.

Tänä aamuna minua askarruttaa sanonta Varhainen lintu madon löytää (teesi). Ei löydä, nimittäin siksi, ettei saa silmiä auki - ja vaikka saisikin, aivot kieltäytyvät rekisteröimästä mitään havaitsemaansa ennen kello kymmentä (antiteesi). Saksalainen, pakon edessä maailmaa kiertänyt runoilija Mascha Kaléko pohtii dilemmaa runossaan Langschläfers Morgenlied (Aamu-unisen aamulaulu, kokoelmasta Horoskop gefällig? 1977).

Runon minä herää herätyskellon pärinään, joka keskeyttä hänen ihanan unensa. Radio menee päälle, ulkoa kuuluu ohi ajavien autojen ääniä. Kirjailija kummastelee aamuvirkkuja ja toteaa minun ilokseni: Ein guter Mensch schläft meistens gern und lange (hyvä ihminen nukkuu useimmiten pitkään ja hartaasti). En siis ole ainoa lajiani.

Sanonta madon löytävästä linnusta esiintyy saksan kielessä usein muodossa Morgenstund hat Gold im Mund (aamuhetkellä on kultaa suussaan), mihin runon minä vastaa, ettei juuri kullasta perusta. Voi kuinka tutulta se kuulostaakaan! Olen minäkin saanut lahjaksi kalliita kultakoruja, ja pidänkin niistä, mutta kaikkein mieluiten koristan itseäni yksinkertaisilla kivi- ja metallikoruilla. Pidän niiden viileydestä sekä muodosta, joka tuo jollain lailla mieleeni alkukantaisuuden.

Kaléko onnistuu löytämään runossaan teesin ja antiteesin yhdistelmän, synteesin: Ein warmes Bett ist nicht zu unterschätzen. // ... Und dennoch steht man alle Morgen auf. (Lämmintä vuodetta ei tule aliarvioida. // ... Ja kuitenkin sitä nousee joka aamu ylös.) Tässä kirjailija tulee siis esimerkin kautta todistaneeksi, että Hegelin väite pitää paikkansa, niin kummalta kuin se kuulostaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti