Siirry pääsisältöön

Aikainen lintu madon löytää - tai sitten ei

Olen hivenen pohdiskellut filosofista käsitekolmikkoa teesi - antiteesi - synteesi. Hegelin mukaan ihmisen ajattelu perustuu näihin kolmeen. Kun asiaa tarkastellaan yhdestä näkökulmasta, muodostuu väite eli teesi. Toisenlaisesta näkökulmasta tarkasteltuna asia saattaa kuitenkin näyttää aivan päinvastaiselta, jolloin kyseessä on vastaväite eli antiteesi. Edellisten yhdistelmästä käytetään nimitystä synteesi - se on kokonaiskuva, niin kuin kuva, jota on mahdollista tarkastella kolmiulotteisesti, käännellä ja pyöritellä.

Tänä aamuna minua askarruttaa sanonta Varhainen lintu madon löytää (teesi). Ei löydä, nimittäin siksi, ettei saa silmiä auki - ja vaikka saisikin, aivot kieltäytyvät rekisteröimästä mitään havaitsemaansa ennen kello kymmentä (antiteesi). Saksalainen, pakon edessä maailmaa kiertänyt runoilija Mascha Kaléko pohtii dilemmaa runossaan Langschläfers Morgenlied (Aamu-unisen aamulaulu, kokoelmasta Horoskop gefällig? 1977).

Runon minä herää herätyskellon pärinään, joka keskeyttä hänen ihanan unensa. Radio menee päälle, ulkoa kuuluu ohi ajavien autojen ääniä. Kirjailija kummastelee aamuvirkkuja ja toteaa minun ilokseni: Ein guter Mensch schläft meistens gern und lange (hyvä ihminen nukkuu useimmiten pitkään ja hartaasti). En siis ole ainoa lajiani.

Sanonta madon löytävästä linnusta esiintyy saksan kielessä usein muodossa Morgenstund hat Gold im Mund (aamuhetkellä on kultaa suussaan), mihin runon minä vastaa, ettei juuri kullasta perusta. Voi kuinka tutulta se kuulostaakaan! Olen minäkin saanut lahjaksi kalliita kultakoruja, ja pidänkin niistä, mutta kaikkein mieluiten koristan itseäni yksinkertaisilla kivi- ja metallikoruilla. Pidän niiden viileydestä sekä muodosta, joka tuo jollain lailla mieleeni alkukantaisuuden.

Kaléko onnistuu löytämään runossaan teesin ja antiteesin yhdistelmän, synteesin: Ein warmes Bett ist nicht zu unterschätzen. // ... Und dennoch steht man alle Morgen auf. (Lämmintä vuodetta ei tule aliarvioida. // ... Ja kuitenkin sitä nousee joka aamu ylös.) Tässä kirjailija tulee siis esimerkin kautta todistaneeksi, että Hegelin väite pitää paikkansa, niin kummalta kuin se kuulostaakin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaa kertaa lukemassa

Eilen olin ensimmäistä kertaa lukemassa ääneen oman kirjani runoja. Jännäähän se oli. Kourallinen runonystäviä kokoontui Berliinin Suomikeskukselle kuuntelemaan runoja ja musiikkia sekä kahvittelemaan ja laulamaan yhdessä. Seuraavassa pieni kuvakimara tilaisuudesta.Kiitokset yhteistyöstä, Berliinin Suomi Keskus, kiitokset Satu ja Anni, kotiväki sekä kaikki innokkaat kuulijat!

Joutsenlaulua

Osaan harvoja runoja ulkoa, mutta jos jokin runo on minulle erityisen tärkeä, se alkaa useiden lukukertojen tuloksena soida päässä. Yksi sellainen on Otto Mannisen Joutsenlaulua, kokoelmasta Säkeitä I vuodelta 1905.

Ui merta ne unten päin utuista rantaa. Niit' aallot ne kantaa kuin kuultoa lunten.
Pois, pois yli aavain on polttava kaipuu. Mut vain se, ken vaipuu, se sävelet saa vain.
Mi helinä ikään yl' ulapan hiipi? - Vain uupunut siipi, vain mennyt ei mikään. 
Otto Manninen 1905


Mannisen kieli on kaunista, soinnikasta: hän hallitsee niin alku- kuin loppusoinnunkin. Runo toistaa - hyvin kauniilla tavalla - vanhan uskomuksen, jonka mukaan joutsen laulaa vain tehdessään kuolemaa. Sitten kun minun on aika lähteä tästä elämästä, toivoisin lähteväni joutsenen lailla, pehmeästi, laulaen, vedessä kelluen.

Mietin ja katselen Berliiniin talvehtimaan jääneitä joutsenia. Kuinka ne pärjäävät, jos joki jäätyy umpeen? Kaipaavatko ne jonnekin, ja jos niin minne? Sitäkin mietin, että minne mi…

Miten opiskella ruotsia opiskelematta ruotsia

Kuulutko sinäkin niihin, joille koulun ruotsin tuntien muisteleminen aiheuttaa ahdistusta? Minä saan näppylöitä prepositioista, enkä meinaa millään muistaa, ovatko sanat en vai ett. Kaiken lisäksi olen nähnyt painajaisia ruotsinopettajastani - vaikka minulla oli ruotsista kymppi.

Innostuin pari vuotta sitten pohjoismaisesta elokuvasta, luultavasti ja ihan rehellisesti siksi, että Ruotsissa ja Tanskassa on niin söpöjä näyttelijöitä. Mutta kun saksalaiset dubbaavat kaiken filmimateriaalin jonka saavat käsiinsä, niin en päässyt lainkaan kuulemaan, millaisilla äänillä puhuvat esimerkiksi Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen tai Iben Hjeile. Joo, Persbrandt puhuu Philip Moogin äänellä, ja täytyy myöntää, että hyvinhän Moog dubbaa. Mutta kun minä tahdon kuulla ehtaa aitoa skandinaavia. Niin oli pakko ruveta kertaamaan ruotsia. Hävettää myöntää, että vaikka minulla on papereissa virkamiesruotsin tutkinto, jouduin aloittamaan olla-verbin taivutuksesta.

Ilmoittauduin viime keväänä Neuköllnin kansa…